The hardest-working muckraker in the journalism business, the Greek cousin of Seymour M. Hersh, reports.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης, η Ελευθεροτυπία και η εξέλιξη στον ημερήσιο τύπο.

Γράφω σχεδόν μια βδομάδα μετά της εξελίξεις στην Ελευθεροτυπία και τη απομάκρυνση του Σεραφείμ Φυντανίδη όμως το κάνω γιατί σχεδόν κανείς δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να σχολιάσει μια πιο μαύρη σελίδα στην καριέρα του επί σειρά ετών διευθυντή της εφημερίδας. Και μιλάω για τη μετατροπή της σε ταμπλόιντ και τη καθημερινή χρήση πηχυαίων τίτλων στο εξώφυλλό της που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη σταδιακή μετατροπή όλων των πολιτικών εφημερίδων σε φυλλάδες αγγλικού στυλ.

Ο κ. Φυντανίδης χρεώνεται αυτή τη «εξέλιξη» του τύπου στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό όχι γιατί την ξεκίνησε – πρώτος διδάξας υπήρξε ο Γιώργος Μπόμπολας που με διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο επανέκδωσε σε ταμπλόιντ σχήμα το Έθνος το 1981 – αλλά γιατί την καθιέρωσε με την ιδιότητά του ως διευθυντής της τα τελευταία 31 χρόνια.

Η Ελευθεροτυπία από την ίδρυση της το 1975 και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών του 80 και του 90 εξέφρασε τη προοδευτική σκέψη στην Ελλάδα και τα αριστερά κινήματα. Στις σελίδες της μπορούσε κάποιος να βρει γνώμες συγκρουόμενες, που όμως θεωρούνταν δεδομένες σε μια εφημερίδα «των συντακτών», όπως διαφημιζόταν, αν και δεν ήταν καθόλου έτσι τα πράγματα στο εκδοτικό συγκρότημα των Τεγόπουλων. Βεβαίως στήριξε λανθασμένα τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τη 17Ν, όμως δεν πρέπει να λησμονείται πως τότε και αυτές θεωρούνταν γνήσιοι εκφραστές της λαϊκής βούλησης για δικαιοσύνη τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Έτσι εξασφάλισε μια ολοένα αυξανόμενη κυκλοφορία, με τους αναγνώστες της κυρίως να εντοπίζονται στους χώρους των έντονα πολιτικοποιημένων φοιτητών των δεκαετιών αυτών που παραμένουν ακόμα και σήμερα ο σκληρός πυρήνας της.

Αυτή εκδοτική της επιτυχία εξανάγκασε κι’ άλλα σοβαρά φύλλα του ημερήσιου τύπου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της, και όχι αυτό του Έθνους που εξαρχής έδειξε να έχει σκανδαλοθηρική διάθεση. Έτσι το εύχρηστο άλλα επιρρεπές σε εντυπωσιασμούς σχήμα ταμπλόιντ - λόγω του ότι μπορεί να «γεμίσει» ολόκληρη σχεδόν τη σελίδα ένας σχετικά μικρός τίτλος γραμμένος όμως με έντονη γραφή μαζί με μια φωτογραφία – εφαρμόστηκε κατά κόρον γινόμενο η νόρμα για τον πολιτικό τύπο. Το ζητούμενο πλέον αντί για την ουσία ήταν η έκπληξη και ο λαϊκισμός. Το κλίμα μεταφέρθηκε και στη «νεογέννητη» ιδιωτική τηλεόραση με ορατά σήμερα τα αποτελέσματα.

Όλα αυτά, πως ξεπεσμός του ελληνικού τύπου ξεκίνησε από την Ελευθεροτυπία ίσως φαίνονται υπερβολικά και σαν τελικό συμπέρασμα μπορεί να είναι, όμως σίγουρα η Ελευθεροτυπία με τον κ. Φυντανίδη στη θέση του διευθυντή έπαιξαν μεγάλο ρόλο.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ απόλυτα! Η άποψη ότι το ταμπλόιντ σχήμα είναι κατάλληλο μόνο για κιτρινιά είναι φαντασίωση. Η αντίληψη ξεκίνησε τη δεκαετία του 80 επειδή πρώτες πέρασαν στο ταμπλόιντ οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες. Σήμερα οι περισσότερες εφημερίδες του κόσμου, ανάμεσά τους δεκάδες από τις σοβαρότερες είναι ταμπλόιντ. Οσο για τα άλλα που σούρνεις στον Φυντανίδη μάλλον πρέπει να γράψω ένα ολόκληρο ποστ.

Greek Reporter Seymour M. Hersh είπε...

@αλγαίρης

Δεν τα σούρνω στον Φυντανίδη, απλώς επειδή τώρα για να την πουν στους Τεγοπουλαίους όλοι του κάνουν αγιογραφίες, είπα να πω και για κάποια πράγματα που φέρει ευθύνη. Σίγουρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημοσιογράφους της γενιάς τους και αυτό δεν αμφισβητείται με τίποτα. Όμως για την κιτρινοποίηση του τύπου στην Ελλάδα σίγουρα του αντιστοιχεί ένα μερίδιο.

Σίγουρα το ταμπλόιντ δεν σημαίνει κιτρινισμός αυτόματα και κάποιες από τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες εφημερίδες στον κόσμο όπως οι Guardia και Observer βγαίνουν. Υπάρχουν πάλι και τα κιτρινιστικά φύλλα που βγαίνουν σε broadsheet το μόνα παραδείγματα όμως τα συναντά κανείς στην Τουρκία και στον ελληνικό αθλητικό τύπο με τα διαφορα Φως και Ώρες των Σπορ.

Αν ξέρεις όμως το ζήτημα του τύπου σε παγκόσμια κλίμακα, πρέπει να γνωρίζεις πως μέχρι οι Times και ο Guardian να αλλάξουν σε tabloid έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων για τι πως θα γίνει η ματαφορά όλης της ύλης τους χωρίς να χαθεί η το μέγεθος και η ουσία και να αποφευχθεί ο κιτρινισμός.

Και για να είμαστε σοβαροί, το ίδιο επίπεδο σοβαρότητας έχει το εξώφυλλο του Guardian με των Νέων ή της Ελευθεροτυπίας; Ας συγκρίνουμε τα φύλλα των 10 τελευταίων ημερών. Αν δεις και πιο παλιά παραδείγματα, με μία δηλαδή απόσταση από τα συμβάντα, θα σοκαριστείς από τον κιτρινισμό που υπάρχει στις σελίδες της Ελευθεροτυπίας με τους πηχυαίους τίτλους.

Για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχει πάντα και το σχήμα Berliner, κάτι ανάμεσα σε ταμπλόιντ και broadsheet, που στην ελληνική πραγματικότητα χρησιμοποιεί το Βήμα.

Υ.Γ. Δώσε μου αν μπορείς link για το blog σου.

Αλγαίρης είπε...

Συνεχίζω να διαφωνώ! Ο Φυντανίδης είναι ο τελευταίος που φταίει για την κιτρινοποίηση του Τύπου.
Το ταμπλόιντ καθιερώθηκε γιατί είναι βολικό. Και οι μεγάλοι (σε μέγεθος γράμματος) τίτλοι είναι βολικοί. Το τι γράφουν έχει σημασία. Αν ο τίτλος είναι κίτρινος δεν φταίει το σχήμα του.
Στο μόνο που θα συμφωνήσω, αν και δεν το είπες, είναι ότι η Ελευθεροτυπία (και όχι μόνο αυτή) έχει χάσει τη μαχητικότητά της. Διάβασε το μπλογκ μου και θα καταλάβεις τι λέω.
Ξανάνοιξα το λογαριασμό μου στο Blogspot για να υπογράφω τα σχόλια εδώ αλλά η διευθυνσή μου είναι
grinia.wordpress.com

Greek Reporter Seymour M. Hersh είπε...

ok, τίτλοι βολικοί. Όχι όμως και κιτρινίστικοι της Ε. Εκτός και αν περιμένεις να δει εξώφυλλο Traffic News.

Ανώνυμος είπε...

Ο Φυντανίδης έγραφε προοδευτικά αλλά ποτέ δεν έζησε προοδευτικά. Άντε καλά, ίσως στο ξεκίνημά του και ως φοιτητής. Με τον κυριλέ γάμο άρχισε και η μπουρζουαζία. Ταξίδια, καλό φαγητό, πούρα (για να θυμόμαστε και λίγο τον αγώνα σύτνροφοι) σκάνδαλα Ολυμπιακών.
Έτσι είναι οι αριστεροί?
Με την πολυετή στήριξη που πρόσφερε στο ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνος για τα δεινά που προκάλεσε στον τόπο.
Και καλά το ΠΑΣΟΚ θα αράξει στο σπιτάκι του για μια οκταετία και βάλε.
Αυτός όμως θα παραμείνει ατιμώρητος. Το πολύ πολύ να πάει στον Ελεύθερο Τύπο, να αλλάξει γραμμή 180 μοίρες και να το παίζει δεξιός.

Greek Reporter Seymour M. Hersh είπε...

Δεν θέλω να είμαι απόλυτα ισοπεδωτικός, αλλά ούτε και να αγιογραφώ. Πολλοί όπως εσύ αισθάνονται προδομένοι από τη στάση του «αγωνιστή» Φυντανίδη όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί και δικαιολογημένα καθώς, επαναλαμβάνω, ήταν μεγάλος δημοσιογράφος από ένα σημείο όμως και έκανε επιλογές που μόνο ως λανθασμένες κρίνονται. Για το συγκεκριμένο post ο αλγαίρης έγραψε στο blog του πως αυτό που κάνω είναι είτε θελημένα είτε άθελα θάψιμο στον διευθυντή της Ε τώρα που φαίνεται να πέφτει. Θα διαφωνήσω. Δεν μπορώ να ασκήσω κριτική και μάλιστα για επιλογές του στο τρόπο λειτουργίας της εφημερίδας/δημιούργημά του από ακαδημαϊκή πλευρά; Το ότι το έκανα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι γιατί τώρα βρέθηκε το όνομα του στην επικαιρότητα.

Ανάλογα από την οπτική πλευρά του καθενός μπορεί να υπάρξουν πάντα πολλές διαφορετικές απόψεις.

Ανώνυμος είπε...

Hi my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and come
with almost all significant infos. I would like to look extra
posts like this .

Feel free to visit my page: elektronisk cigaret

Ανώνυμος είπε...

It's great that you are getting thoughts from this paragraph as well as from our dialogue made at this place.

My webpage elektronisk cigaret

Ανώνυμος είπε...

I visited many web sites however the audio feature for audio songs current at this web site is actually marvelous.


Also visit my web-site: elektronisk cigaret

Ανώνυμος είπε...

Whats up are using Wordpress for your site platform?
I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up
my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog?
Any help would be really appreciated!

Here is my blog - e-cigaretter med nikotin

Ανώνυμος είπε...

Appreciating the time and effort you put into your website and in depth information you provide.
It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated rehashed information.
Wonderful read! I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google
account.

Also visit my webpage: home porn

Ανώνυμος είπε...

Right here is the perfect blog for anybody who wants to understand this topic.
You understand so much its almost tough to argue with you (not that I really
would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic that has been written about for a long time.
Excellent stuff, just excellent!

My weblog e-væske

Ανώνυμος είπε...

Thanks for ones marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you are a
great author.I will always bookmark your blog and may come back at some point.

I want to encourage you continue your great posts, have a nice holiday weekend!


Feel free to surf to my web-site quit smoking fags

Ανώνυμος είπε...

Good post. I learn something new and challenging on blogs
I stumbleupon every day. It will always be interesting to read through content from other authors and practice something from their websites.


Here is my web blog; e-cigz

Ανώνυμος είπε...

Every weekend i used to go to see this site, for the
reason that i want enjoyment, for the reason that this this website conations really nice funny
data too.

My web site ... e-cigaret med nikotin

Ανώνυμος είπε...

Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in
accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.



My blog e-cigarette :: ::