The hardest-working muckraker in the journalism business, the Greek cousin of Seymour M. Hersh, reports.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2007

Θέσεις/δεσμεύσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ - Παιδεία: 0-0 και ξαφνικό θάνατος

Κάθισα και διάβασα τις δέκα προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ, όπως αυτές διαφημίζονται στο επίσημο site του «κινήματος». Κοινότυπες και τετριμμένες οι περισσότερες, κάποιες εμπνευσμένες και μερικές απολύτως κενές που δεν λένε τίποτα. Δυστυχώς όπως διαπίστωσα το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δεσμεύσεων που είναι πνευματικά άδειες έχουν ως στόχο τους την παιδεία της χώρα. Τη στιγμή που η Ελλάδα φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο σε ότι έχει να κάνει με την εκπαίδευση κα δη τη δημόσια, εμφανίζεται ή μείζονα αντιπολίτευση να κρατάει πυροτεχνήματα κατάλληλα μόνο για να πάρει μέρος στην καθημερινή τηλεοπτική πανήγυρη όχι όμως και σε ένα σοβαρό διάλογο όπως διατείνονται ότι επιζητούν.

Ιδέες που είναι πολύ δύσκολο να έχουν προέλθει μετά από μια λογική διεργασία προετοιμασίας και σκέψης.

Παραθέτω παρακάτω τις δεσμεύσεις για την παιδεία με σχολιασμό υπογραμμισμένο με bold.

Να ξεκαθαρίσω βέβαια πρώτα πως ανήκω στον πολιτικό χώρο περισσότερο της ΝΔ όμως είμαι πρόθυμος να συζητήσω και να δεχθώ ιδέες είτε αυτές προέρχονται από κόμματα αριστερά είτε δεξιά των FM. Για παράδειγμα σε λίγες μέρες θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε κάποιες προτάσεις του Συνασπισμού (παρατίθενται αναλυτικά και με σχόλια από χρήστες του Διαδικτύου στο http://syn-16.blogspot.com/) που πραγματικά με εντυπωσίασαν.

Παράκληση: Αν υπάρχουν οι προτάσεις σε πιο αναλυτική μορφή οπότε και ίσως αδικώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ παρακαλώ υποδείξτε μου που μπορώ να τις βρω.

Πρόσβαση σε εκπαίδευση ποιότητας για κάθε ελληνική οικογένεια, σε όλες τις βαθμίδες.

- Συστηματικά, σταθερά, η ελληνική οικογένεια θα βλέπει ότι, θα μειώνεται όλο και περισσότερο το οικονομικό βάρος για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών της. Αφού θα το βλέπει η ελληνική οικογένεια εμείς για τι να μιλήσουμε; Για δαχτυλουργικά κόλπα; Αυτό γίνεται μόνο με το κλείσιμο των φροντιστηρίων. Ποιος όμως Έλληνας πολιτικός θα τολμήσει να αφήσει άνεργο τόσο κόσμο. Κενότατη δέσμευση για αρχή.
- Ορθολογική οργάνωση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με διαφάνεια, λογοδοσία και σύνδεση με την παραγωγική διαδικασία και την περιφέρεια. Η δέσμευση που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί. Καλύπτεται όμως σε μεγάλο βαθμό και με το σημερινό νομοσχέδιο από την ψήφιση του οποίου απέχει το κίνημα.
- Αποκέντρωση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο ποιητής μόνο ξέρει τι θέλει να πει εκτός και αν είμαι τόσο άσχετος με την παιδεία που δεν καταλαβαίνω τι διαβάζω. Εννοούν πως θα πάρουν το 2ο λύκειο Βούλας και θα το μεταφέρουν στη Λάρισα;
- Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, με 1 δις ευρώ περισσότερα ήδη από τον πρώτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αξιοποίηση του 40% του Δ? ΚΠΣ για την κατάρτιση και την εκπαίδευση. Μας τα είπαν κι άλλοι. Θα γίνει μόνο ύστερα από πολύ σκέψη και οργάνωση όλου του προϋπολογισμού του κράτους που δυστυχώς φαίνεται να βάζει, όπως πάντα, πρώτα τις αμυντικές δαπάνες. Πάντως το θέμα δεν είναι να δωθούν μόνο τα χρήματα αλλά και να αξιοποιηθούν, κάτι που όμως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, κυρίως στα πανεπιστήμια και μάλιστα με ευθύνη των καθηγητών και των διοικήσεων των ιδρυμάτων.
- Ολοήμερα σχολεία που συμβάλλουν στην ποιότητα και την δημιουργικότητα του σχολείου, αλλά και στην απελευθέρωση χρόνου και χρήματος από το γονιό. Αλλά λόγια ρε παιδά. Ειδικά το τελευταίο δεν το έπιασα καθόλου. Μα το ζητούμενο τις περισσότερες φορές δεν είναι ο γονιός να έχει περισσότερο χρόνο με την δουλειά του; Μου φαίνεται πως μπέρδεψαν αυτό που ήθελαν να πουν. Το θέμα είναι ότι για να βοηθηθούν οι γονείς με αυξημένο εργασιακό χρόνο, πρέπει να δημιουργηθούν δραστηριότητες για τα παιδιά και όχι ολοήμερα μέχρι τις 4 το μεσημέρι που κάνουν τα παιδιά απλώς να βάριουνται και τους γονείς να παίρνουν παράταση τριών ωρών πριν ξαναρχίσουν το τρέξιμο.
- Διαφορετικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με στόχο την απαλλαγή των μαθητών από το άγχος και την αντικατάσταση της αποστήθισης από την κριτική και δημιουργική σκέψη. Απάνθρωπο το σύστημα των πανελληνίων που πρέπει να καταργηθεί. Ακούμε ιδέες.
- Ο νέος πολίτης θα έχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το οποίο θα αποτελεί την δική του μόνιμη βιβλιοθήκη, αλλά και χώρο διαβούλευσης. Εδώ πληρώνουμε πανάκριβα τις ευρυζωνικές σε σχέση με τις άλλες χώρες του κατεξοχήν δυτικού κόσμου και το adsl είναι μέσα μόνο τη μισή μέρα έτσι όπως τα κατάφερε ο ΟΤΕ. Φτιάξτε πρώτα τα δίκτυα και ύστερα μιλάμε για δωρεάν πρόσβαση, που κατά τ’ άλλα έπρεπε να βρίσκεται (και μάλλον θα βρίσκεται) στις προγραμματικές όλων των κομμάτων.
- Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αυτοδιοικούνται πια, αλλά αξιολογούνται, λογοδοτούν στην κοινωνία, πιστοποιούνται και ελέγχονται δημοκρατικά. Μετατρέπονται σε διεθνή ιδρύματα και η Ελλάδα αποτελεί κέντρο εκπαιδευτικών υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή. Εγγυώμαι ότι, η Ελλάδα θα γίνει πρωτοπόρα στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Ίδια σχεδόν με την δεύτερη με την προσθήκη της διεθνής προοπτικής. Καλό σαν σκέψη.

Επίλογος

Ξέρω πως είναι δεσμεύσεις και όχι προτάσεις ιδέες. Μπορεί όμως κάποιος να δεσμευτεί πως θα μας πάει στον Άρη χωρίς να έχει σκεφτεί πως θα το επιτύχει; Ρητορική φαίνεται πως θα μείνει η ερώτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: