The hardest-working muckraker in the journalism business, the Greek cousin of Seymour M. Hersh, reports.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

Δε Μασάμε Ρε

Τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργήσει αίσθηση στη Ελληνική blogοσφαιρα με το να είναι ένα από τα ηγετικά μέλη της κίνησης που ζήτησε την παραίτηση του υπουργού δικαιοσύνης κ. Βύρων Πολύδωρα. Ο Δε Μασάμε Ρε, που κανείς μπορεί να συναντήσει στο http://demasamere.blogspot.com/, όμως δεν έχει μείνει μόνο στην παραπάνω απαίτηση. Τολμάει και γράφει σχεδόν για τα πάντα, αυτά δηλαδή που δεν του αρέσουν. Έχει το θάρρος της γνώμης του και αυτό μου αρέσει αν και δεν συμφωνώ πάντα μαζί του (πως θα ήταν άλλωστε κάτι τέτοιο δυνατόν). Αυτό όμως που τον ξεχωρίζει είναι ότι αιτιολογεί τα αιτήματά του. Με λίγα λόγια δεν κάνει ότι οι περισσότεροι ελληνόφωνοι bloggers: να κατηγορεί, ή καλύτερα να ρίχνει λάσπη χωρίς να εξηγεί τους σκοπούς του απλώς επειδή δεν λογοδοτεί πουθενά.

Σε αυτό το σημείο να διατυπώσω μια διαφωνία μου σχετικά με τις μεθόδους του. Είναι ισοπεδωτικές και εξηγώ:

Ο κ. Πολύδωρας σίγουρα δεν είναι άμοιρος ευθυνών για τα επεισόδια που παίρνουν μέρος στο κέντρο της πρωτεύουσας τους τελευταίους μήνες. Όμως δεν είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος όπως παρουσιάζεται. Αν ξεκινήσουμε λοιπόν και ζητάμε παραιτήσεις υπουργώ με το παραμικρό κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που προσπαθούμε να λύσουμε. Για παράδειγμα. Φανταστείτε ο επόμενος που θα πάρει τη θέση Πολύδωρα να αποδειχθεί και να είναι χειρότερος από αυτόν. Δεν είναι καθόλου απίθανο. Επίσης αυτός που θα αναλάβει σίγουρα θα δρα με το φόβο πως κινδυνεύει να χάσει τη θέση του για τους ίδιους λόγους που την έχασε ο προκάτοχός του. Αυτό το να αρχίσει να φοβάται κάποιος την ίδια του την σκιά μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα. Δηλαδή να επιτρέψει το οποιοδήποτε επεισόδιο στην προσπάθεια του να φανεί ήπιος.

Και τέλος, σίγουρα είναι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αυτό από το οποίο πρέπει να ξεκινήσουν όλες οι αλλαγές; Αν αυτό είναι η αρχή τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε να αφισοκολλούμε επικηρύξεις πολιτικών από όλα τα κόμματα συνεχώς για τον ρόλο που παίζουν στην σημερινή δημόσια ζωή.

Και για να καταλάβω; Εφόσον υπάρχει η άποψη πως ο νέος νόμος πλαίσιο για την παιδεία είναι αντισυνταγματικός, γιατί κανείς δεν έχει βγει να ζητήσει την παραίτηση της υπουργού παιδείας; (και το λέω αν και είμαι υπέρ του νόμου) Πρέπει να αναλογισθεί ο οποιοσδήποτε παίρνει μέρος σε αυτή την κίνηση ενάντια στον Πολύδωρα τι είναι πιο σημαντικό: Να λέει ένας πολιτικός ψέματα, ή έστω να μιλάει χωρίς να έχει γνώσει για ένα συγκεκριμένο περιστατικό, ή να παραβιάζει το Σύνταγμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: