The hardest-working muckraker in the journalism business, the Greek cousin of Seymour M. Hersh, reports.

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2007

Πρέπει να παραιτηθεί από το πανεπιστήμιο ο κ. Μουτσόπουλος και οι συνάδελφοι του;

Στο αμέσως προηγούμενο post παρέθεσα ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Μαρίνου που υποδεικνύει ως υπεύθυνους για την σημερινή κατάσταση με τις καταλήψεις τα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ. Για να συνεχίσω το συλλογισμό μου παραθέτω μερικά στοιχεία και από ένα άλλο άρθρο από τις Νέες Εποχές του Βήματος (τελικά ο κ. Πρετεντέρης κάνει καλή δουλειά φαίνεται) αυτή τη φορά γραμμένο από τον κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που τιτλοφορείται «Νεποτισμός: Τροχοπέδη στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου» (http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14964&m=A37&aa=2)

Λέει λοιπόν ο κ. Μουτσόπουλος: …οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι θέσεις καταλαμβάνονται με ειδικό τρόπο, με φωτογραφικές προκηρύξεις θέσεων και με «κατά περίπτωση επιλεγμένες εισηγητικές επιτροπές» που αποκλείουν ικανότερους επιστήμονες, που όμως δεν έλκουν την καταγωγή τους από «ευγενείς».
Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τελευταία 25 χρόνια υπηρέτησαν σε αυτήν 130 καθηγητές, από τους οποίους σήμερα υπηρετούν 48. Πόσοι εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς τους έχουν καταλάβει θέση μέλους διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) σε αυτήν; Εβδομήντα ένας μόνο! Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από τους μισούς καθηγητές «κληροδότησαν» τη θέση τους.

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι δύο. 1) Ο κ. Μουτσόπουλος εφόσον ξέρει την κατάσταση τόσα χρόνια γιατί βγαίνει και τα λέει τώρα αντί να έχει παραιτηθεί όπως θα έπρεπε να κάνει για λόγους ευθιξίας εδώ και πολύ καιρό. Αυτός δεν είναι παροικούντας της Ιερουσαλήμ. Είναι και παραείναι και εφόσον κατέχει και θέση τακτικού καθηγητή σημαίνει πως μάλλον κατοικεί στο δημαρχείο της πολυπαθούς πρωτεύουσας Χριστιανών, Εβραίων και Μωαμεθανών. Προφανώς τώρα δεν θα έχει κάποιο παιδί για να προικίσει οπότε βγαίνει και το παίζει Ρομπέν των Δασών μπας και κερδίσει και λίγα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου που θα τον καταξιώσουν στις συνειδήσεις πριν εγκαταλείψει το λειτούργημα του.

2) Και πιο σημαντικό σε σχέση και με το προηγούμενο άρθρο του κ. Μαρίνου είναι αν αυτός θα έπρεπε να ονομάζετε αγώνας φοιτητών ή αγώνας τσιφλικάδων. Στο site Greek University reform forum (http://greekuniversityreform.wordpress.com/) ο επνευστής και δημιουργός του κ. Θέμης Λαζαρίδης, καθηγητής στο τμήμα χημείας του City College της Νέας Υόρκης, έχει μιλήσει άπειρες φορές για το ελληνικό καθηγητικό κατεστημένο που δεν αφήνει τίποτα να προχωρήσει στα ελληνικά πανεπιστήμια. Όπως βλέπουμε συνεχώς μάλιστα στις ειδήσεις οι καθηγητές είναι αυτοί που πρωτοστατούν στις καταλήψεις. Δεν είναι λίγο ύποπτο αυτό; Αν έκανα καλά τη δουλειά τους θα είχαν αποδείξει την προσωπική τους αξία και των πανεπιστημίων στην κοινωνία και τώρα δεν θα γινόταν καν συζήτηση για τον αν θα πρέπει να αλλάξει κάτι στην παιδεία. Δεν το ‘χουν κάνει όμως. Φαίνεται να έχουν επιτύχει το αντίθετο. Για παράδειγμα ο κ. Νίκος Μαρκάτος, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και αγαπημένη τελεοπτική περσόνα. Κατά τη διάρκεια των ημερών του το Μετσόβιο κάηκε άπειρες φορές από τους αναρχικούς και απααξιώθηκε πλήρως, όταν στις αρχές του 1980 ήταν από τα κορυφαία παγκοσμίως. Ο κ. Μαρκάτος λοιπόν όπου βρεθεί και σταθεί πλήττει με λάβρους το νέο νομοσχέδιο. Προς τι τόσος εκνευρισμός. Μην χαθεί το άσυλο, που στην πραγματικότητα δεν χάνεται, απλώς γίνεται πιο ευέλικτο όταν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν παραβατικές συμπεριφορές;

Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί τόσο δεν θέλει να αλλάξει και αυτός και οι συνάδελφοι του τίποτα. Πρέπει να παραμένουν τα πάντα στάσιμα λες και είναι τέλεια. Δεν ξέρω τι να πω. Από το μυαλό μου περνάνε τρελές σκέψεις, μέχρι και ότι το κάνουν γιατί φοβούνται πως στον ανταγωνισμό με τα μη κερδοσκοπικά θα είναι τόσο έντονη η διαφορά μεταξύ των πραγματικών καθηγητών και το βολεψάκιδων, που θα χάσουν το όποιο όνομα τους έχει απομείνει. Και φυσικά το προνόμιο να τους γλείφουν σαν να είναι θεοί.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε σχέση με τα σχόλια σου για το άρθρο του κ. Μουτσόπουλου: Πότε η παραίτηση βοήθησε να αλλάξουν νοσηρές καταστάσεις? Εαν η αλλαγή δεν έρθει από τους ίδιους τους ανθρώπους που στελεχώνουν το χώρο αυτό και καταγγέλουν τη νοσηρότητα των φαινομένων που βιώνουν καθημερινά από ποιους θα έρθει; Γιατι τόση καχυποψία και ανευθυνότητα; Το να αντιτάσσεται κανείς στη διαφθορά όχι μόνο με τη δημοσιοποίησή της αλλά και με το να την πολεμά από τη θέση του καθημερινά με τρόπους που δεν θα φτάσουν ως εσένα (γιατί απλά δεν δημοσιοποιούνται) δεν είναι κάτι που γίνεται χωρίς κόστος. Και αυτό το κόστος δεν το μειώνει η καταξίωση σε καμία συνείδηση. Το μειώνει μόνο η αίσθηση ότι κάνεις το καθήκον σου. Υπάρχουν ελάχιστοι πανεπιστημιακοί που είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν αυτό το βάρος, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

Greek Reporter Seymour M. Hersh είπε...

Με αυτή τη λογική ούτε ο Νίξον έπρεπε να παραιτηθεί αφού δεν ήξερε στο σύνολο τι γινόταν με τις όλες παρακολουθήσεις που ξέσπασαν στο φως της δημοσιότητας με το Watergate. Το συγκεκριμένο post το έγραψα εν βρασμό ψυχής έχοντας εκνευριστεί από τους χιλιάδες πανεπιστημιακούς που βγαίνουν και καταγγέλλουν το σύστημα αλλά για να αλλάξει δεν κάνουν τίποτα, πόσο μάλλον συμβάλουν στο πρόβλημα.

Και κάτι άλλο. Ούτε καχυποψία ούτε ανευθυνότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε από την πλευρά μου. Ανώνυμε αν ανήκεις στο χώρο, πες τα αυτά που δεν ξέρω και προσπαθεί να κάνει ο κύριος Μουτσόπουλος για να αλλάξει το πανεπιστήμιο και δει την ιατρική του σχολή.

Για το συγκεκριμένο σχόλιο ατύχησες. Τυχαίνει να έχω πολλές πηγές από το χώρο της υγείας και για τον κ. καθηγητή έχω πολλά για τη γούνα του. Αλλά μην πω ονόματα μην τρέχουμε με τίποτα μηνύσεις. Αν θέλεις στείλε μου μέιλ (μπορείς να το βρεις στο προφίλ μου).